Meny

Investorintervjuet: Jan Børge Sagmo

Han har gjort hele gründerreisen fra ide til børs med selskapet Bergen Carbon Solutions. Jan Børge Sagmo sitter fortsatt som CEO i eget selskap, men har også blitt investor i Connect BAN. Dette er historien om gründeren som lykkes og som selv blir investor for å bidra til flere suksesser.

Jan Børge Sagmo er en av 85 tidligfaseinvestorer i Connect Business Angel Network. I denne serien presenterer vi spennende investorprofiler som er villige til å ta høy risiko for å bidra til det nye næringslivet på Vestlandet.

Navn: Jan Børge Sagmo

Bakgrunn: Utdannet kjemiingeniør med fordypning innen prosess, videreutdanning innen innovasjon og entreprenørskap. Administrerende direktør og medgründer i selskapet Bergen Carbon Solutions AS, et selskap som han har vært med å bygge fra 2 personer til internasjonal anerkjennelse og notering på børs.

Hvorfor er du tidligfaseinvestor?

Først og fremst for å gi tilbake til andre gründere. Jeg har gjennom de siste årene opparbeidet meg mye kompetanse og erfaring som gründer.

Hva har du selv gjort riktig og hvor har du tråkket feil?

Jeg har turt å spørre om hjelp når jeg trengte det, og fått med meg de riktige folkene så tidlig som mulig. Du må våge å ansette mennesker som er bedre enn deg selv. I begynnelsen stolte jeg nok litt for mye på at alle ville selskapets beste, men det viser seg ofte at alle er sin egen lykkes smed – det gjelder også industrielle investorer.

Hva ser du etter når du skal investere i et oppstartsselskap?

Teamet først, så teknologi. Teamet må levere. Gjennomføringsevne og det å kunne selge både produktet/tjenesten, selskapet og seg selv er veldig viktig. For min del er det ekstremt viktig at teamet er bra. Hovedsakelig sier jeg nei takk til selskaper hvor jeg ser at teamet ikke er godt nok, for det er som regel dette som gjør at en lykkes. Jeg mener det er viktig å tørre å ta sjansen på mangfold når du bygger teamet ditt. Nikou Fazel, en av mine tidligste ansatte, kom inn fra sidelinjen og hun har vært en formidabel ressurs. Jeg vil også påstå at man må tørre å stole på ideen sin, ellers klarer man ikke å selge den til nyansatte. Hvordan skal da investorer stole på ideen?

Hvorfor er du en god investor for en startup?

Jeg vet gjennom egen erfaring hva som skal til for å lykkes. I tillegg mener jeg det er viktig å bidra inn i investeringer jeg gjør.

Hva er etter din mening de tre viktigste faktorene for å lykkes?

  1. Ting tar tid, planlegg for det som kommer.
  2. Tørr å sette krav til tidligfaseinvestorer i selskapet ditt, de skal faktisk bidra med mer enn penger.
  3. Markedet skal under ingen omstendighet ventes med. Produktet skal testes ut og vise potensialet. Man må vise at markedet tror på produktet/løsningen.

Hvordan bidrar du inn i investeringene du gjør, helt konkret?

Jeg prøver å bidra med mine egne erfaringer, og jeg ønsker å være en partner som bygger opp produktet som gründeren har. Sammen er vi sterkere, en misfornøyd gründer er også dømt til å mislykkes. 

Hvorfor er du medlem i Connect BAN?

Mitt selskap fikk investering fra Connect BAN i 2018. BAN var altså ikke med helt i begynnelsen, men når jeg ser hva de har bidratt med, skulle jeg ønske de kom inn tidligere. Connect BAN har vært en base for kunnskap, en som ønsker både gründernes og investorenes beste. Jeg har sett og fått nyte godt av den kunnskapen som er med i nettverket. Det ønsker jeg å være en del av fremover. 

Dersom du skulle investere 10 millioner kroner i tidligfaseselskaper i dag, hva ville du investert i?

Bærekraft og helse er de to bransjene jeg ville brukt tiden min på. Begge disse bransjene er viktige og har ekstremt mye å si for samfunnet.

Vi snakker mye om at alle må levere på bærekraft framover, tror du det er mulig å tjene penger på den grønne omstillingen?

Klart det er mulig å tjene penger på den grønne omstillingen. Det er jo akkurat det vi ønsker, og det finnes mange eksempler på selskaper som gjør det svært bra; Tesla, Ottovo og Aker Carbon. Jeg mener oppriktig at det er en direkte forutsetning at man tjener penger på å være grønn, og det vil medføre at alle er interessert.

Hva er den kuleste casen du har investert i, og hvorfor?

Healthy Eats er et bra case. Selskapet har utviklet et konsept for å få sunnhet inn i fastfood bransjen, som ikke akkurat har rykte på seg for å være sunn. Om man kan være sunn og i tillegg få maten mens man går, er det et godt konsept. Så må jeg være ærlig å si at jeg har ekstremt tro på teamet. Teamet har en gjennomføringsevne jeg liker.