Invertapro bygger Norges første larvefabrikk på Voss
Hver høst svir vossingene sauehoder og samles til smalahovefest. Nå har de også begynt å putte larver i fredagstacoen.
– Vi må normalisere bruken av insekter og larver i matlaging, sier Alexander Solstad Ringheim, gründer og CEO i Invertapro.
Det er han ikke alene om å mene. For at verden skal kunne produsere nok mat på en bærekraftig måte, må vi se på alternative proteinkilder. Neste år får Voss en larvefabrikk som skal produsere 10 tonn larver i uken. Fabrikken vil bli den første insektfabrikken i Norge.
70 tonn larver i uken i 2025
Invertapro startet opp i 2016 og er i dag Norges fremste insektsoppdrett- og avlsselskap, med fokus på end-to-end prosesser med produksjon av gul melorm. Dagens 12 ansatte skal dobles når den nye fabrikken kommer på plass. I tillegg skaper selskapet mange indirekte arbeidsplasser, blant annet for folk som driver med levering.
I januar i år inngikk Invertapro et samarbeid med NorgesGruppen med et mål om å gjøre verdikjeden for mat mer sirkulær, og nå jobbes det på spreng for å bygge en fullskala fabrikk på Voss. Selskapet skal hente rundt 40 millioner kroner for å finansiere fabrikken, som skal stå klar med første del i 2022/2023. Produksjonen starter med ti tonn larver i uken, og skal økes til 70 tonn i uken i 2025.
Fra organisk avfall til proteinrikt fôr
Invertapro har som hovedmål å arbeide mot en sirkulær økonomi. Insekter skal spise lokalt tilgjengelig organisk avfall hentet fra avfallshåndteringsselskaper, og selv bli til proteinrikt fôr og mat. Alt av biprodukter brukes til å produsere gjødsel for økologisk landbruk.
Vi må normalisere bruken av insekter og larver i matlaging. Alexander Solstad Ringheim
Insekter styrker immunforsvaret
Invertapro har solgt produktene sine siden 2017 – til butikker, restauranter, arrangementer, skoler og opplæring innen bærekraft og sirkulærøkonomi.
– En viktig del av prosessen er å lære folk hvordan produktene kan brukes, for eksempel til å lage vafler, taco og smoothie, sier Ringheim. Her kommer hans poeng om å normalisere bruken av insekter og larver inn.
Forskning viser at vi må doble matproduksjonen frem mot 2050 for å kunne mate alle på jorden. Dersom dette skal kunne foregå på en bærekraftig måte, må vi begynne å se på alternative kilder til protein. Insekter er en lovende mat- og proteinkilde for både mennesker og dyr – i tillegg bidrar de til å styrke immunforsvaret.
De unge viser vei
Basert på undersøkelser gjort av Invertapro, viser tendensene at det er unge mennesker som er mest tilbøyelige til å spise larver.
– Likevel er det overraskende mange eldre som også er interesserte i å prøve seg, forteller Ringheim, og legger til at en fellesnevner er at de som er åpne for produktet også er opptatt av å spise sunn, proteinrik mat med vitaminer og mineraler.
Connect BAN-investorer tror på larveproduksjon
Connect BAN er i dag inne i selskapet med 10 investorer, med til sammen 1,5 millioner kr. Ringheim forteller at samarbeidet har gitt tilgang til verdifulle tjenester som Connect Springbrett og muligheten til å snakke med dyktige folk innen fagfeltet.
– Connect Vest har blant annet gitt oss tilgang til mentorer og spisskompetanse, samt vært en møtestasjon mellom oss og de større nettverkene. Det har vært viktig, sier Alexander Solstad Ringheim.
Connect BAN-investor Gudrun Jebsen investerer i selskaper som løser samfunnsutfordringer. Hun har stor tro på Invertapro-teamet og deres produkter.
– Invertapro tar tak i en viktig samfunnsutfordring, og jeg tror dette kan være en lønnsom investering både sett med investorøyne og for samfunnet, sier Jebsen og understreker at hun tidlig merket energien i teamet, driven og engasjementet.