Loading...

Safebacks teknologi øker muligheten for å overleve snøskred

Etter fem år med teknologiutvikling, er Connect BAN-selskapet Safeback klar for markedet. Neste år kommer produktet som integrert del i en sekk fra Bergans og en vest fra DB Equipment.

Det har vært noen travle, men spennende høstuker for teamet i Safeback. I oktober har selskapet landet en emisjon på 5 millioner kroner og vunnet en prestisjefylt ISPO Award, en pris som deles ut på verdens største sportsmesse. Her gis det ut priser for innovative produkter, og Safeback gikk helt til topps i kategorien for sportsbransjens nykommere.

- Å vinne denne prisen var en ekstremt fin anerkjennelse. Hele teamet er overbegeistret, sier CEO og medgründer Tor Berge.

Øker overlevelsestiden fra 15 til 90 minutter

Safebacks teknologi øker sjansen for overlevelse dersom en blir tatt av snøskred. 75% av dødsfallene i sammenheng med snøskred skyldes oksygenmangel. Studier av skredbegravelser og dødsfall over hele kloden viser at sjansene for å overleve synker betydelig etter 15 minutter.

Safeback har utviklet verdens første aktive luftforsyningsteknologi for snøskred. Teknologien vil kunne seksdoble overlevelsestiden til 90 minutter.

Landet viktige samarbeid med Bergans og DB Equipment

Produktet Safeback har utviklet, sikrer luft under snøen uten at den som er tatt av snøskred må bruke munnstykke. Teknologien er montert i sekken på en slik måte at en batteridrevet vifte aktiveres ved å trekke i et håndtak festet til skulderstroppen. Viften henter luft fra den porøse krystallstrukturen i snø og pumper den frem til ansiktet. Dermed kan produktet levere friskt oksygen samtidig som CO2 skyves bort.

Produktet har vært under utvikling i over fem år, og kommer på markedet vintersesongen 2023/24 integrert i en sekk fra Bergans og en puddervest fra DB Equipment.

- I desember leverer vi vårt aller første parti til våre sekkepartnere. Neste ordre er allerede i mars og april neste år. Da begynner også forhåndssalget, forteller Tor Berge.

Connect BAN har vært avgjørende

Safeback jobber tett med samarbeidspartnere både i Norge og internasjonalt, og har hatt en utvikling- og innovasjonskontrakt med Forsvaret og Innovasjon Norge. Investorer i Connect BAN kom tidlig inn i selskapet og har følgt gründerne tett, blant annet som styremedlemmer.

- Connect BAN har vært med fra start som investorer og sparringspartnere. Dette har vært avgjørende for å lykkes med prosjektet, sier Tor Berge.

Nylig hentet Safeback 5 millioner kroner i frisk kapital. Eksisterende investorer i og utenfor Connect BAN er med videre, men selskapet har blant andre også fått med seg Skigutane på eiersiden.

- Gründerne har jobbet lenge med teknologien og har hatt en enorm stayerevne. Nå går vi fra å være et utviklingsprosjekt til at produktet er klart for markedet. Forhåndssalget begynner i mars og neste vintersesong blir veldig spennende, sier Connect BAN-investor Janicke Allers, som også sitter i styret i Safeback.

Her kan du også lese en sak Shifter publiserte om Safeback 4.11.22

Bildetekst: Inspiserer produktet som skal på markedet neste vintersesong. Ove Gjelsvik (Connect BAN Manager), Finn Blydt-Svendsen (Connect BAN-medlem) og Janicke Allers (Connect BAN-medlem) sammen med gründer og CEO i Safeback, Tor Berge. Finn Blydt-Svendsen tester ut sekken og Janicke Allers viser frem håndtaket som setter i gang viften som vil forsyne snøskredofferet med oksygen. Foto: William Sherman/Safeback.

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 4.11.2022)

Flere suksesshistorier

Vis alle historier →

Våre samarbeidspartnere